Meld je vrijblijvend aanBinnen 24 uur gebeldJij kan inpakkenWij gaan aan de slagAlles is aangevraagdBetaal niets extra's
Meld je vrijblijvend aan Binnen 24 uur gebeld* Jij kan inpakken    Wij gaan aan de slag    Alles is aangevraagd    Betaal niets extra's
   
berekenen kosten van water per maand

Wanneer je gaat verhuizen, dan ben je genoodzaakt om water af te sluiten. Daarnaast adviseren wij sterk op het moment dat je gaat verhuizen om een kostenoverzicht te maken van de maandelijkse kosten. Een van die dingen die daarbij hoort zijn de gemiddelde kosten van water per maand. Wat kost een kuub (m3) water eigenlijk en wat is het gemiddeld waterverbruik van een gezin? Daarnaast bestaat er ook zoiets als waterschapsbelasting. Wij helpen je met het berekenen van deze kosten per maand.

De kosten van water kan je eigenlijk in tweeën delen, namelijk:

De kosten voor waterverbruik spreken uiteraard voor zich. Je betaalt namelijk per kuub (m3) water dat je verbruikt een bedrag tussen de €0,80 en €1,21. De kosten van een kuub water per waterleverancier vind je hier. Daarnaast ben je ook verplicht om vaste kosten voor het waterverbruik te betalen. Deze vaste kosten bestaan uit onderhoud van leidingen, het zuiveren van water maar ook de plaats waar het vandaan gepompt moet worden.

Gemiddeld waterverbruik per maand

Het gemiddelde waterverbruik en de gemiddelde kosten voor water per aantal personen:

Aantal personen Gemiddeld verbruik per maand Kosten per maand €
2 8 m3 15
3 12 m3 19
4 14 m3 21
5 16 m3 23

Het verbruik van water is afhankelijk van het aantal apparaten dat je gebruikt maar ook het soort apparaat dat je gebruikt. Op het moment dat jouw wasmachine veel water verbruikt, zul je een hogere rekening krijgen dan wanneer je een wasmachine hebt die weinig water verbruikt. Zorg er daarom voor dat wanneer je dit soort apparaten gaat aanschaffen, je op deze dingen let. Wellicht dat een wasmachine €20 euro goedkoper is maar wel 10 keer meer stroom en water verbruikt. Zorg er dus voor dat je je gemiddelde waterverbruik zo laag mogelijk is.

Bereken waterschapsbelasting

Het was weer zo ver… Een blauwe envelop met de mededeling dat je waterschapsbelasting moet betalen. Waarschijnlijk geheel onverwachts en een flink hoog bedrag. Waterschapsbelasting bestaat uit een drietal belastingen namelijk:

  • Zuiveringsheffing
  • Watersysteemheffing ingezeten
  • Watersysteemheffing gebouwd (enkel voor koopwoningen)

Kosten waterschapsbelasting 2019

Soort belasting Kosten per maand 2019
Watersysteemheffing ingezetenen € 9,33 per woonruimte
Watersysteemheffing gebouwd 0,00112% van de WOZ-waarde
Watersysteemheffing ongebouwd € 8,33 per hectare
Watersysteemheffing wegen € 16,66 per hectare
Watersysteemheffing natuurterreinen € 0,18 per hectare
Zuiveringsheffing € 4,50 per vervuilingseenheid (ve)*
Verontreinigingsheffing € 4,50 per vervuilingseenheid (ve)*

*ve is een vervuilingseenheid. Elk huishouden betaalt voor 3 ve. Behalve mensen die alleen wonen. Zij betalen voor 1 ve.

Tip: In sommige gevallen kun je ervoor zorgen dat je waterschapsbelasting kwijtgescholden wordt. Bijvoorbeeld wanneer je een kleine ondernemer bent.

Gemiddelde kosten van water per maand berekenen

De exacte kosten voor water per maand is dus afhankelijk van het gemiddeld verbruik van het huishouden, de grote van je huishouden, de plaats waar je woont en de soort woning die je hebt. We geven je een tweetal voorbeelden waar duidelijk wordt hoe je de kosten van water per maand kan berekenen.

Gemiddelde kosten van water per maand – huurhuis 4 personen

In dit voorbeeld woon je in een huurhuis met 4 personen.

  • Je betaalt voor 2 personen of meer €9,33 per maand watersysteemheffing ingezetenen.
  • Je betaalt voor 3 ve. zuiveringsheffing. Dat is bij elkaar €13,50 per maand.
  • Je verbruikt normaliter 163 kuub water, wat neerkomt op circa €21 per maand.

Bij elkaar komt dit neer op €43,83 per maand. Let op; de kosten voor het verbruik van water en de waterschapsbelasting betaal je waarschijnlijk per jaar. Zorg dat je een potje hebt, want bij elkaar zijn de kosten van water voor vier personen toch €525,96 per jaar.

Gemiddelde kosten van water per maand – koophuis 2 personen

In dit voorbeeld woon je in een koophuis van €350.000 met 2 personen.

  • Je betaalt voor 2 personen of meer €9,33 per maand watersysteemheffing ingezetenen.
  • Je betaalt voor 3 ve. zuiveringsheffing. Dat is bij elkaar €13,50 per maand.
  • Je betaalt voor 2 personen watersysteemheffing. Dit komt neer op €26,75 per maand.
  • Je verbruikt normaliter 93 kuub water, wat neerkomt op circa €15 per maand.

Bij elkaar komt dit neer op €65,58 per maand. Let op; de kosten voor het verbruik van water en de waterschapsbelasting betaal je waarschijnlijk per jaar. Als je slim bent dan zorg dat je voor deze kosten een beetje geld achter de hand hebt. Het is namelijk voor 2 personen toch €786,96 per jaar.

Einde doei