Vergelijk              Vraag alles in èèn keer aan Jij kan inpakken    Wij gaan aan de slag    Bevestig je aanvraag  Jij bespaart
Vergelijk              Vraag alles in èèn keer aan Jij kan inpakken    Wij gaan aan de slag    Bevestig je aanvraag  Jij bespaart
 
waterschapsbelasting berekenen

Berekenen hier

Weet je wat echt handig zou zijn? Als je je waterschapsbelasting kon berekenen zodat je niet meer voor een onaangename verassing komt te staan. Je weet dan ongeveer wat je aan waterschapsbelasting moet betalen dit jaar en schrikt je niet kapot van die blauwe envelop op de mat.

Wat is waterschapsbelasting eigenlijk?

Waterschapsbelasting is een belasting op het water dat een huishouden moet betalen voor het gebruik van de watervoorziening in de desbetreffende regio. Met het geld dat jij en ik betalen aan waterschapsbelasting zorgt de waterschap in jouw regio dat we veilig en onvervuild drinkwater uit de kraan kunnen tappen. De hoogte van de waterschapsbelasting verschilt per huishouden. Hierbij wordt er onderscheid gemaakt tussen

1.  Een alleenstaande of meerpersoonshuishouden

2. koop of huurwoning

Bereken je waterschapsbelasting voor 2020 - huurhuis

Bereken je waterschapsbelasting voor 2020 - koophuis

Wat is het verschil tussen een huur-of koophuis?

De waterschapsbelasting is opgesplitst in drie soorten belastingen die je soms alle drie moet betalen:

Wanneer je een huurhuis hebt:

1. Zuiveringsheffing, per persoon betaal je een bedrag

2. Watersysteemheffing ingezetenen, vast bedrag per jaar per huishouden

Wanneer je een koophuis hebt:

1.  Zuiveringsheffing, per persoon betaal je een bedrag

2. Watersysteemheffing ingezetenen, vast bedrag per jaar per huishouden

3. Watersysteemheffing gebouwd, percentage van de WOZ waarde van de woning

Zoals je ziet hoef je wanneer je een huurhuis hebt geen watersysteemheffing gebouwd te betalen omdat je niet de eigenaar bent van het desbetreffende huis.

Hoe is de waterschapsbelasting 2020 opgebouwd?

Belasting Kosten 2020
Watersysteemheffing ingezetenen € 114,56 per woonruimte
Watersysteemheffing gebouwd 0,013450% van de WOZ-waarde
Watersysteemheffing ongebouwd € 100,59 per hectare
Watersysteemheffing wegen € 201,18 per hectare
Watersysteemheffing natuurterreinen € 2,10 per hectare
Zuiveringsheffing € 54,00 per vervuilingseenheid (ve)*
Verontreinigingsheffing € 54,00 per vervuilingseenheid (ve)*

*ve is een vervuilingseenheid. Elk huishouden betaalt voor 3 ve. Behalve mensen die alleen wonen. Zij betalen voor 1 ve.

Ik wil de waterkosten in mijn regio berekenen

Voorbeelden waterschapsbelasting berekenen

We gaan je twee voorbeelden geven wat betreft het berekenen van de waterschapsbelasting. Het ene voorbeeld is gericht op een huishouden dat een huurwoning heeft en het andere voorbeeld is gericht op een huishouden met een koophuis. Wanneer je een koophuis hebt ben je namelijk verplicht om de watersysteemheffing gebouwd ook te betalen. Deze vervalt wanneer je een woning huurt.

Waterschapsbelasting berekenen - huurhuis 2 pers of meer

Stel je huishouden bestaat uit twee personen of meer, dan betaal je voor 3 vervuilingseenheden de zuiveringsheffing. 3? ja, 3? Huh en als we maar met z'n tweeën wonen? Ja, dat vinden wij ook nergens op slaan maar dit is helaas zo in de wet vastgelegd. Naast het betalen van deze heffing betaal je ook de watersysteemheffing voor ingezetenen. We berekenen de waterschapsbelasting met het voorbeeld hieronder:

1. Je betaalt €162,00 voor 3 vervuilingseenheden á €54,00 de neus.

2. Je betaalt €112,58 voor de watersysteemheffing voor ingezetenen per woning per jaar.

Tel maar uit je verlies, dat is dus €274,58 met z'n 2en.

Ik wil de waterkosten in mijn regio berekenen

Waterschapsbelasting berekenen - koophuis 2 pers of meer

Wanneer jouw huishouden uit 2 of meer personen bestaat, dan betaal je  voor 3 vervuilingseenheden de zuiveringsheffing. 3? ja, 3? Huh en als we met z'n achten wonen? Ja, dat vinden wij ook nonsens maar dit heeft onze lieve regering in het wetboek vastgelegd dus we kunnen er niets aan doen. Daarnaast ben je ook verplicht om watersysteemheffing voor ingezetenen en watersysteemheffing gebouwd te betalen. Die laatste moet je betalen omdat je het huis gekocht hebt en wordt berekend door middel van de WOZ-waarde van je woning. We berekenen de waterschapsbelasting voor je door middel van een voorbeeld:

1. Je betaalt €162,00 voor 3 vervuilingseenheden á €54,00 de neus.

2. Je betaalt €112,58 voor de watersysteemheffing voor ingezetenen per woning.

3. Stel je WOZ-waarde van je woning is €1.111.111. De watersysteemheffing gebouwd is 0,013450% dus dan betaal je €149,40. Dat valt enigszins mee toch?

Je betaalt dus als je met z'n 8en woont €424,02 aan waterschapsbelasting in een woning van €1.111.111, dat is op zich nog wel te doen. Wanneer je met z'n 3en woont in een woning van €350.000 betaal je €321,66 aan waterschapsbelasting per jaar.

Ondanks dat het wel meevalt zou leuk het toch zijn als je op een of andere manier deze waterschapsbelasting niet hoeft te betalen. Daarnaast om het kostenplaatje overzichtelijk te houden, wil je niet alleen de waterschapsbelasting weten maar ook de andere kosten die water met zich meebrengt.

De gemiddelde kosten van water per maand berekenen

Nu je een duidelijk beeld hebt van wat waterschapsbelasting is, hoe het is opgebouwd en hoe je dit kan berekenen, wil je natuurlijk ook weten wat je gemiddeld kwijt bent aan het verbruik van drinkwater per maand en wat je in totaal kwijt bent aan gemiddelde kosten voor water per maand.

Ik wil water aanvragen i.v.m. mijn verhuizing

Verhuizen van waterleverancier

Vergeet niet wanneer je gaat verhuizen om dit door te geven aan je huidige waterleverancier en aan te melden bij je nieuwe waterleverancier. Wanneer je in dezelfde regio blijft wonen dan hoef je enkel je verhuizing door te geven. Wij kunnen dit ook gratis voor je doen. Houd wel je huidige waterstand bij de hand want deze hebben we van je nodig.

Vergelijk

Vraag in één keer aan wat je nodig hebt

Jij kan inpakken

Wij gaan aan de slag

Bevestig je aanvraag

Jij bespaart

Ga jij binnenkort verhuizen?Jouw mening telt!

Wij zijn bezig met het vernieuwen van ons product! Geef je nu op voor ons klantonderzoek!