Meld je vrijblijvend aanBinnen 24 uur gebeldJij kan inpakkenWij gaan aan de slagAlles is aangevraagdBetaal niets extra's
Meld je vrijblijvend aan Binnen 24 uur gebeld* Jij kan inpakken    Wij gaan aan de slag    Alles is aangevraagd    Betaal niets extra's
   
kosten water

We gebruiken allemaal dagelijks veel drinkwater maar wat kost drinkwater nou eigenlijk? In Nederland kennen we 10 waterleveranciers die per waterleverancier in een specifieke regio leveren. Dit betekent dat je dus verplicht bent om drinkwater bij hen af te nemen. De prijs van drinkwater per m3 is in elke regio en bij elke waterleverancier anders.

Ondanks dat je verplicht bent om bij maar één waterleverancier je water af te nemen, is het toch handig om in te schatten wat je jaarlijkse kosten zijn van drinkwater. De prijs van drinkwater per m3 is in tweeën gedeeld: de variabele kosten voor het waterverbruik en de vaste kosten voor het gebruik van de waterleiding, ook wel vastrecht genoemd. Let op er zijn ook nog extra kosten gemoeid met het verbruik van drinkwater. Deze kosten zijn niet goedkoop en komen vaak onverwacht op je deurmat vallen. Zorg er dus voor dat je dit, in de spreekwoordelijke, smiezen houdt en bereken je waterschapsbelasting voor 2019 zodat je weet wat je te wachten staat.

Wat kost drinkwater per m3 in 2019

Waterleverancier Waterprijs in € per m3 Vaste kosten per jaar in € Gemiddelde kosten per jaar eenpersoonhuishouden
Waternet €0,80 €73,81 €110,00
PWN €1,21 €44,77 €94,38
Dunea €1,07 €64,82 €108,69
Waterbedrijf Groningen €0,68 €49,80 €92,70
WMD €0,56 €62,00 €84,96
Vitens €0,632 €45,78 €71,69
Brabant Water €0,47 €76,78 €96,05
WML €0,67 €78,74 €106,21
Evides €0,927 €76,32 €114,33
Oasen €1,16 €77,83 €125,39

Verschillen in kosten voor drinkwater

Op jaarbasis zien we dat er een verschil ontstaat van bijna €60,00 tussen sommige waterleveranciers. Dit verschil ontstaat doordat waterleveranciers hun water vanuit verschillende plekken moeten halen. Water dat uit de grond gehaald wordt is bijvoorbeeld goedkoper dan water dat uit de rivier gehaald moet worden. Ook kan het verzakken van de grond invloed hebben op de kosten omdat er dan vaker reparaties uitgevoerd moeten worden.

Kostenoverzicht drinkwater

Als je denkt dat je klaar bent voor €125,39 per jaar per eenpersoonhuishouden, dan heb je het helaas mis. Naast de variabele kosten van het drinkwater per m3 en de vaste kosten per jaar, zijn er nog een aantal andere kosten die je zeker niet moet vergeten:

  • Belasting op leidingwater
  • Provinciale grondwaterheffing
  • Heffingen op waterschappen en gemeen ten (indien van toepassing)

De belasting op je leidingwater stelt niet heel veel voor, dit is namelijk 9%. Helaas zijn de laatste twee heffingen vaak dure geintjes. Zo betaalde ik laatst, woonachtig in omgeving Amsterdam met een driepersoonshuishouden, €275 aan waterschapsbelasting en €53 aan zuivering van de grondwaterheffing. Zoek dus goed uit of jij dit soort heffingen moet betalen. De kans is heel groot dat je dit wel moet dus wees slim en bereken je waterschapsbelasting.

kosten water

Waterschapsbelasting berekenen

De waterschapsbelasting is altijd een onverwachte kostenpost waar veel mensen geen rekening mee houden. Het zou erg handig zijn dat je deze kostenpost ook meeneemt in je uitgavenoverzicht. Bereken bij ons aan de hand van voorbeelden hoeveel waterschapsbelasting jij ongeveer moet betalen:

Waterschapsbelasting berekenen

Informatie over waterschapsbelasting in jouw regio:

Wist je dat je soms kan worden vrijgesteld van het betalen van de waterschapsbelasting? Meer informatie over de kwijtschelding van deze vervelende waterschapsbelasting vind je hier.

Verhuizen

Je bent dus verplicht om bij één leverancier je water af te nemen maar hoe doe je dit eigenlijk? Alles over je water aanvraag lees je hier.

Einde doei