
Geef je verhuizing door en wij sluiten water af voor je nieuwe woning
In Nederland wordt de water aanvraag van huizen per regio geregeld. Elke regio heeft haar eigen waterleverancier waar je je water moet aanvragen. Je kan helaas dus niet je eigen waterleverancier kiezen en bent gedwongen om bij de beschikbare leverancier water aan te vragen. Op het moment dat je gaat verhuizen moet je niet vergeten om bij het juiste waterbedrijf je verhuizing door te geven en de meterstanden te op te geven. Wij kunnen dit uiteraard ook gratis voor je regelen, je hebt wel je waterstanden nodig.
Misschien nog handig om te weten: wanneer je water afneemt, ben je natuurlijk ook verplicht om hier voor te betalen. De kosten van water zijn opgedeeld in kosten voor het verbruik en de waterschapsbelasting. Echter zijn er ook manieren zodat je de waterschapsbelasting wordt kwijtgescholden.
Waterleveranciers in jouw regio
Water aanvragen bij waterleveranciers in Nederland
In Nederland tellen we tien waterleveranciers. Op het moment van verhuizen check je eerst of je in dezelfde regio blijft wonen en of je daar ook dezelfde waterleverancier hebt. Als dat zo is dan kan je je verhuizing doorgeven aan deze leverancier en dan ben je klaar. Wanneer dit niet zo is dan moet je zorgen dat je je bij je huidige waterleverancier afmeld en vervolgens een water aanvraag doet bij je nieuwe waterleverancier. Je kan je het beste aanmelden bij je nieuwe leverancier voordat je je nieuwe huis betrekt. Op de website van Vewin kun je exact zien welke waterleveranciers in welke regio's water leveren.
Hoe werkt het? Meterstanden voor de water aanvraag opschrijven
Wanneer je gaat verhuizen ben je verplicht om de meterstand door te geven van je water. De ronde watermeter kan je onderin de meterkast vinden en je hoeft enkel de zwarte cijfers op te schrijven. Als je slim bent dan maak je een foto die in de archieven kan. Als je wat minder slim bent, doe je dit niet.
Je verhuizing doorgeven aan je waterleverancier
Zoals we al eerder aangaven, is het slim om ruim voor je verhuisdatum je verhuizing door te geven. Uiteraard is dit, net als eerdergenoemd, niet slim als je dit niet doet. Als je van regio wisselt, dan is het van belang dat je je dus afmeld bij je huidige waterleverancier en een water aanvraag doet bij je nieuwe waterleverancier. Naast het zelf doorgeven van je verhuizing, kunnen wij dit ook voor je doen. Als je bij ons aangeeft dat je gaat verhuizen en je vraagt enkel water aan, dan zullen wij contact met je opnemen om dit gratis voor je te regelen. Wil je dit toch liever zelf regelen? Dan vind je onderstaand alle links naar de verhuispagina's van alle waterleveranciers in Nederland:
2. Dunea
3. Evides
4. Oasen
5. PWN
6. Vitens
8. Waternet
9. WMD water
10. WML
Ik wil water afsluiten in mijn regio
Kosten van water
In Nederland is het verbruik van water allemaal goed geregeld en verloopt je water aanvraag altijd via een vastgestelde waterleverancier. De prijs voor drinkwater is per waterleverancier verschillend en bestaat uit twee soorten kosten, namelijk de kosten voor het waterverbruik en kosten voor de waterschap waarin je woont (zie bovenstaande lijst). Gemiddeld betaal je voor de prijs van een kuub (m3) drinkwater tussen de €0,80 en €1,21 maar dit verschilt dus per waterleverancier. Je vind hier een gedetailleerd overzicht met wat de gemiddelde kosten per maand zijn voor water.
Ik wil de waterkosten in mijn regio berekenen
Waterschapsbelasting
Waterschapsbelasting is vaak een negatieve verassing waar je geen rekening mee hebt gehouden. Het is vaak een duur geintje maar je weet nooit wat en hoeveel je weer moet betalen. De waterschapsbelasting kan je opdelen in drie soorten kosten namelijk zuiveringsheffing, watersysteemheffing ingezetenen en watersysteemheffing gebouwd. Op het moment dat je een huurhuis hebt, hoef je alleen de eerste twee heffingen te betalen. Wanneer je een koophuis hebt dan komt daar de watersysteemheffing gebouwd nog bij. Er bestaat ook nog een mogelijkheid om kwijtschelding te krijgen voor de waterschapsbelasting. Dit kan bijvoorbeeld als je een te laag inkomen hebt of als een (kleine) ZZP'er bent.